Klopi

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Spoštovani starši

Taborniki Zmajevega rodu najraje preživljamo naš prosti čas v naravi, ki je za nas naš delovni prostor. V gozdu pa žal preži največja nevarnost za tabornike. To niso medvedje, kot bi kdo zmotno mislil, pač pa so to klopi. Klopi prenašajo dve zelo nevarni bolezni, lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis. Meningoencefalitis je resna akutna bolezen osrednjega živčevja, ki lahko povzroči smrt ali ima dolgotrajne nevrološke posledice pri 35 do 58 % bolnikov. V Sloveniji je bilo v letu 2005 prijavljenih 4123 primerov lymske borelioze in 297 primerov klopnega menigoencefalitisa.

Medtem ko za boreliozo obstaja učinkovito zdravilo, zdravila za meningoencefalitis ni. Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Cepivo je varno in učinkovito. Priporočajo ga za vse od 1. leta starosti naprej, ki se dlje časa zadržujejo v gozdu med sezono klopov. V Sloveniji je cepljenje obvezno za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu: gozdni delavci, lovci … Ob cepljenju se redko pojavijo prehodne reakcije, kot na primer rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki običajno minejo v enem dnevu.

Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmikom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9-12 mesecev, nato pa so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, kasneje pa na 5 let. Če začnemo s cepljenjem kasneje, npr. v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitno raven protiteles.

En odmerek cepiva stane 31 €, cepljenje pa opravljajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, ki se nahaja na Zaloški 29 v Ljubljani. Za cepljenje se je potrebno naročiti na telefonski številki 01 586 39 18 (klice sprejemajo med 8. in 11. uro zjutraj), cepljenje pa se izvaja v dopoldanskem in popoldanskem času. Na zgornji številki lahko dobite dodatna pojasnila o sami bolezni in cepivu, več informacij pa najdete tudi na naslednjih internetnih naslovih:

Taborniki Zmajevega rodu vam toplo priporočamo, da svojega otroka cepite proti klopnemu meningoencefalitisu. Cepljeni smo tudi že nekateri taborniki, ki smo s cepljenjem zelo zadovoljni.